Winkel overvallen voor de kick

Het oprukkende aantal 'impulsovervallers' baart politie en gemeenten grote zorgen. Steeds vaker wordt ’s middags besloten ‘even’ een overval te plegen op bijvoorbeeld een avondwinkel of tankstation. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

De zogeheten ‘impulsovervallers’ streven snel succes na, zodat ze dure merkkleding en luxe gadgets kunnen aanschaffen. Zonder moeite of gewetensbezwaren plegen zij een gewapende overval. Soms voor een paar tientjes of enkele honderden euro's.

Voorbeeld doet volgen. Na een geslaagde overval is er vaak sprake van kopieergedrag; ‘want zo makkelijk is het dus om snel aan geld te komen’. Volgens Paul Reijenga, landelijk overvalcoördinator namens de Raad van Hoofdcommissarissen, dagen de jongeren elkaar uit. “Het is spannend, kicken, het is een manier om snel aan geld te komen. Een vervelende en gevaarlijke ontwikkeling. De politie staat overal op scherp. We moeten oppassen dat er geen ongelukken gebeuren”, zegt Reijenga in De Volkskrant.

De daders behoren zeker niet meer alleen tot de klassieke criminele bendes, waaronder veel uit Oost-Europa. Het zijn ook steeds vaker nieuwelingen voor wie de overval op tankstation, supermarkt of snackbar het eerste delict is.

De nieuwe dadergroep noemt Reijenga ‘ook maatschappelijk vraagstuk’. “Bij sommigen is de opvoeding uit de hand gelopen. Ze hebben niet geleerd dat je niet mag stelen en dat je dat zeker niet met geweld mag doen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!