Beperking koopzondagen gaat door

Het wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te beperken is niet van de baan. In de Tweede Kamer drongen woensdag D66, VVD, PVV en GroenLinks daarop aan, maar minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) voelt er niets voor.

Eerder deze week stelden het Platform Detailhandel en de drie grootste gemeenten dat het wetsvoorstel 15 duizend tot 20 duizend banen zou kosten. Van der Hoeven plaatste daar grote vraagtekens bij. Zij mist een onderbouwing van die cijfers. De bewindsvrouw verwacht dat het bij een eventuele beperking van het aantal koopzondagen vooral zal gaan om verschuiving van omzet en werkgelegenheid naar andere dagen en mogelijk ook naar andere winkels.

Een rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) uitbracht toen de Kamer de winkeltijdenwet behandelde, wijst volgens haar niet op een verlies van werkgelegenheid van die omvang.

Gemeenten mogen nu ten hoogste twaalf koopzondagen per jaar toestaan, maar in toeristische gemeenten mogen het er meer zijn. In het regeerakkoord is onder druk van ChristenUnie vastgelegd, dat misbruik van de zogeheten toerismebepaling wordt tegengegaan. Het wetsvoorstel van het kabinet, dat al is voorgelegd aan de Tweede Kamer, laat een beslissing hierover aan gemeenten, maar belanghebbenden kunnen ertegen in beroep gaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!