'Dagelijks een autodealer op de fles'

De Nederlandse autobranche is veranderd in een slagveld. Elk dag gaat ergens in het land wel een dealer failliet, schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag na een eigen inventarisatie.

Bovag ontvangt voortdurend nieuwe meldingen van faillissementen, ‘en de bodem is nog lang niet bereikt’, zegt Paul de Waal van de brancheorganisatie. “Dit gaat mogelijk duizenden banen kosten in de autobranche.”

Kopers laten het afweten in de showrooms. Bij veel dealers was het rendement de afgelopen jaren al gedaald tot onder de één procent. “Dealers met weinig vet op de botten, overleven deze crisis niet”, constateert De Waal.

Autobedrijven komen ook in de problemen door hun occasionvoorraad, die vaak is gefinancierd en de afgelopen maanden veel minder waard is geworden. Onafhankelijke garagebedrijven lopen nog het minste risico, doordat zij minder afhankelijk zijn van de autoverkoop dan dealers.

De Bovag heeft samen met de vakbonden een opvangcentrum ingericht voor ontslagen werknemers in de autobranche. Er wordt gepoogd binnen zes weken een andere baan te vinden.

De ANWB raadt consumenten aan extra alert te zijn bij een eventuele autokoop, want klanten kunnen de dupe worden van een faillissement. “Wees voorzichtig met aanbetalingen en lever je inruilauto ook niet in voor je de sleutels van je nieuwe auto in handen hebt”, stelt de ANWB. Bij een faillissement halen schuldeisers in rap tempo het bedrijfspand leeg.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!