Twijfels over inperking koopzondagen

Regeringspartijen PvdA en CDA vinden dat er niet te veel moet worden getornd aan de vrijheid van gemeenten om extra koopzondagen te organiseren. Het kabinet wil het aantal koopzondagen aan banden te leggen. “De wet moet niet strenger worden”, zegt Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA in het Algemeen Dagblad. “Wel moet die duidelijkheid geven over wat mag.”

Derde regeringspartner ChristenUnie is er juist veel aan gelegen het aantal koopzondagen in te perken. Kleine winkeliers en werknemers zouden nu te vaak de dupe zijn, meent deze partij.

Wettelijk mogen de winkels in een gemeente twaalf zondagen per jaar open, maar wanneer ergens veel toeristen komen mag dat vaker. Bij het aantreden van het kabinet is tussen de drie regeringspartijen afgesproken dat die zogeheten toerismebepaling strenger moet worden gehandhaafd. Dat is zeer tegen de zin van de gemeenten en grootwinkelbedrijven, die vrezen dat inperking van het aantal koopzondagen duizenden banen kost.

De PvdA wil nu bezien of gemeenten die al voor het aantreden van het kabinet het aantal koopzondagen hadden uitgebreid, met rust kunnen worden gelaten. “Tenslotte willen we ze niet met extra werk opschepen door alle procedures opnieuw te doen”, zegt PvdA-Kamerlid Pauline Smeets.

Het CDA voelt niets voor dergelijk gedoogbeleid. “Maar wij zijn ook niet doof voor de oproep van winkeliers”, zegt Blanksma. “Als je tien jaar iets hebt toegestaan, kun je als overheid niet zomaar zeggen: ‘dat mag niet meer’. Er is veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld outlet-stores. Het is niet de bedoeling dat winkeliers straks over de kop gaan.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!