Klachten over dominantie Albert Heijn

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de afgelopen maand tientallen klachten gekregen over de dominante aanwezigheid van Albert Heijn-filialen. De klachten komen met name van consumenten in de grotere steden die voor de dagelijkse boodschappen in de directe woonomgeving vrijwel zijn aangewezen op vestigingen van Albert Heijn. 

De positie van Albert Heijn werd onlangs dominanter nadat bij het afstoten door moederbedrijf Ahold van het bedrijfsonderdeel Schuitema -waaronder de supermarkten van C1000 vallen- 56 vestigingen van C1000 aan Albert Heijn werden overgedragen. Deze filialen worden nu 'in rap tempo omgebouwd tot blauwe winkels', zegt een woordvoerder van de NMa vrijdag.

De NMa laat weten niets aan de conglomeratie van AH-filialen in stadswijken te kunnen doen. Door het afstoten van Schuitema heeft Ahold juist aan marktaandeel ingeboet, verklaart de zegsvrouw van de kartelwaakhond. Als bij eventuele nieuwe overnames door Ahold de omzetgrens in zicht komt, is het bedrijf verplicht een melding te doen bij de NMa. Die toetst dan of de nieuwe concentratie is toegestaan. In totaal ontving de NMa tien tot twintig klachten sinds begin dit jaar.

Albert Heijn liet vrijdag weten zelf geen klachten van consumenten te hebben ontvangen. ''We hebben veel tevreden klanten'', aldus een woordvoerder. Met de ombouw is volgens de zegsman rekening gehouden met het assortiment van de voormalige C1000-winkels. ''Het gaat er bij ons niet om zoveel mogelijk blauwe bordjes te krijgen.''

Albert Heijn is marktleider in Nederland en had vorig jaar gemiddeld een marktaandeel van 31,3 procent, 1,8 procentpunt meer dan in 2007. Een half procentpunt van deze toename schrijft Albert Heijn toe aan de ruim vijftig overgenomen C1000-winkels.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!