Scherpere leeftijdscontrole bij film- en gamesverkoop

Films en games met veel gewelddadige beelden vallen te gemakkelijk in ‘te jonge’ handen. In slechts veertien procent van de gevallen houden winkeliers, videotheken en bioscopen zich aan de voorgeschreven leeftijdgrens. Vooral warenhuizen en speelgoedwinkels houden zich nauwelijks aan de regels. Het kabinet wil daar verandering in brengen, meldt BNR Nieuwsradio.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal overeenkomsten sluiten met verkopers en verhuurders om de controle van de leeftijdgrenzen voor dvd's en games sterk te verbeteren. Over twee jaar moet de grens van zestien jaar voor stevig beeldmateriaal in zeventig procent van de gevallen nageleefd worden. Dat heeft Hirsch Ballin dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wil dat tegelijkertijd wordt gewerkt aan extra maatregelen zodat de regels na 2011 volledig worden nageleefd.

Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat de leeftijdgrenzen voor films en games slecht worden nageleefd. Branches die zijn aangesloten bij het instituut dat de leeftijdgrenzen opstelt, het Nicam, leven die ook beter na. Dit zijn voornamelijk videotheken en bioscopen.

Het ministerie van Justitie wil meer ondernemers binden aan het Nicam, dat ook verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer. Desnoods komt er een wettelijke plicht voor verkopers van films en dvd's om zich aan te sluiten bij het instituut. Hirsch Ballin laat ook alle ondernemers een brief sturen waarin staat dat ze de wet overtreden als ze schadelijk beeldmateriaal verkopen of verhuren aan te jonge kinderen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!