Edeka wil nauwer samenwerken met telers

De Duitse supermarktketen Edeka roept telers op samen te werken in contractteeltverband. De marktleider bij onze oosterburen denkt zo het telen efficiënter te maken door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Dat zei Gerd Schambach, lid van de raad van bestuur van de retailer bij de opening van Fruit Logistica in Berlijn.

Schambach deed de oproep aan telers zich op de beurs te melden bij Edeka om de mogelijkheden van samenwerking in contractteelt te onderzoeken, aldus het Agrarisch Dagblad. “Contractteelt is geen losse flodder, maar is de juiste weg voor de gehele keten. Het moet in grotere mate de basis worden in zakelijke betrekkingen”, meent het bestuurslid.

Met contractteelt wordt de balans tussen vraag en aanbod weer teruggebracht, stelt Schambach. Dat kan de waardecreatie in de keten verbeteren. Overaanbod kan voorkomen worden, zodat prijsdruk minder bij telers wordt neergelegd. Wat de rol is van de handel in de door Edeka voorgestelde keten is niet duidelijk.

Edeka heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de directe relaties met de telers. De keten heeft zo beter grip op het middelengebruik van telers. In 1997 begon Edeka met het direct afnemen van citrusfruit uit Spanje. Ook in eigen land laat Edeka al biologische peen verbouwen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!