Nederlandse retailers gaan over tot meer rebelse methoden voor aanvang van wegopbrekingen. Overleggen is er niet meer bij, ze kondigen aan standaard bezwaar te maken. De werkwijze verandert gezien het succes van dergelijke methoden bij krakers en milieuactivisten. Dat schrijft De Telegraaf maandag.
De winkeliers geloven niet langer in vergaderen met de gemeente omdat ze uiteindelijk zelf toch vaak voor de schade opdraaien van uitgelopen werkzaamheden en gebrek aan goede bewegwijzering. De Amsterdamse Democratische Samenwerking Solidaire Ondernemers (DSSO) heeft een modelbezwaarschrift laten maken, dat voor iedere winkelier beschikbaar komt.
MKB-Nederland dringt aan op een wettelijke regeling waarin vergoeding van de omzetschade wordt gewaarborgd indien wegwerkzaamheden uit de hand lopen. De vrijwillige aanpak, die in 2006 nog samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten werd bepleit, werkt onvoldoende, vindt de ondernemersorganisatie. MKB-Nederland zal dat in een brief aan het ministerie van Economische Zaken duidelijk maken.
De minister had eerder om een evaluatie gevraagd van de compensatieregelingen met betrekking tot wegwerkzaamheden. Jaarlijks gaan er bedrijven door failliet, stelt de organisatie. "We zeggen niet dat er standaard een pot met geld voor ondernemers moet komen bij al het werk aan de weg. Ook ondernemers zijn gebaat bij goede wegen en riolering. Maar als werkzaamheden maanden uitlopen, dan betekent dat soms het faillissement en dat mag niet gebeuren", zegt secretaris Eus Peters van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland.
Winkeliers volgen voorbeeld milieuactivisten
Gepubliceerd op 16 februari 2009 om 00:00
Reacties 0