Meer schade door diefstal eigen personeel

Medewerkers in de detailhandel hebben hun bazen vorig jaar meer geld afhandig gemaakt dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). In 2008 leed de detailhandel 170 miljoen euro schade door frauderende medewerkers. Het jaar ervoor kwam dit bedrag uit op 165 miljoen euro.

Wat de FAD opvalt, is dat frauderende medewerkers steeds vaker goederen in plaats van contant geld stelen. Dit is mogelijk te verklaren doordat winkeliers de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in maatregelen om fraude te voorkomen, vooral in kassacontrolesystemen.

De stichting adviseert retailers extra geld te stoppen in preventieve maatregelen. Zo moeten de winkeliers ook goed letten op het voorraadbeheer. Tevens raadt de FAD uitgangscontroles en fraudeonderzoeken aan. De totale uitgaven aan preventie en dergelijke onderzoeken bedragen ongeveer honderd miljoen euro per jaar.

Het gebruik van het in 2005 opgezette Waarschuwingsregister Detailhandel, waarin mensen die van hun baas zouden hebben gestolen kunnen worden opgenomen, wordt volgens de FAD daarbij tevens een steeds belangrijker instrument om interne fraude te voorkomen. Vorig jaar werden circa 65 procent meer sollicitanten gescreend dan het jaar daarvoor.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!