Supermarkten bang voor ‘socialistische coup’ EP

Het Platform Detailhandel Nederland heeft in een brief Europarlementariërs opgeroepen donderdag tegen een rapport te stemmen van de Griekse socialist Katerina Batzeli. Het rapport stelt dat ‘supermarktketen de voedselprijzen opdrijven ten gunste van hun eigen portemonnee en ten koste van de boeren’. Dat schrijft De Financiële Telegraaf dinsdag.

Het platform maakt zich met name zorgen over het plan voor een vrij toegankelijk Europees gegevensbestand met in- en verkoopprijzen. Het Europees Parlement (EP) wil zo duidelijk maken waar in de hele keten de hoogste winstmarges worden behaald.

Volgens Esther de Lange van CDA komen boeren er maar bekaaid vanaf, ‘en het verschil met winkeliers wordt ook nog eens steeds groter.’ “Begin 2007 was het verschil tussen de groothandels- en winkelprijs van jonge kaas negentien cent, begin dit jaar 1,59 euro”, stelt de politica.

Retailers waarschuwen voor ‘aanzienlijke extra administratieve lasten’ als ze verplicht extra gegevens moeten aanleveren. Worden die doorberekend aan de consument, dan zullen de eindprijzen juist stijgen in plaats van dalen, meent het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Klik hier voor de brief van het Platform Detailhandel Nederland aan de Nederlandse EP-leden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!