‘Duizend ontslagen bij Kroymans’

Een faillissement van autobedrijf Kroymans Corporation is niet meer te voorkomen. Het bedrijf wil een dezer dagen ontslag aanvragen voor circa duizend medewerkers. Dat laten de vakbonden FNV en CNV weten.

Kroymans, een van de grootste autobedrijven van Nederland, verkeert sinds ruim een week in surseance van betaling. De schuld van het familiebedrijf bedraagt naar verluidt ruim 1 miljard euro. Het bedrijf is de laatste jaren met geleend geld explosief gegroeid.

Kroymans is de Nederlandse importeur van Saab, Alfa Romeo, Aston Martin, Kia, Hummer, Jaguar, Cadillac en Corvette. Daarnaast heeft het bedrijf eigen dealer- en reparatiebedrijven in Nederland, België en Duitsland. In 2008 bedroeg de omzet 2 miljard euro en werkten er vierduizend mensen.

Hoeveel personeelsleden er nu nog op de loonlijst staan is onbekend. Eind januari zijn er enkele gezonde bedrijfsonderdelen uit de boedel gehaald. Op dat moment was al bekend dat het bedrijf in financiële problemen verkeerde.

Deze boedelscheiding kan door een rechter worden teruggedraaid, zegt Arthur Salomons, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. “Als een bedrijf op een faillissement afstevent, is het in het algemeen niet toegestaan om gezonde delen te verkopen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!