In Selfie beantwoorden retailers vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming. Dit keer:
Soufiane Mourabit (28)
Oprichter Madaq Chocolatier (RetailRookie of the Year 2024-2025)
Ook: wilde docent Frans worden, kookt op gevoel
Wilde je altijd al ondernemer worden?
“Het was niet mijn droom. Eerst wilde ik chef-kok worden, toen hotelmanager op een cruiseschip en daarna docent Frans. Het liefst wilde ik iets met gastvrijheid doen en naar de hotelschool gaan, maar mijn ouders zagen daar geen toekomst in. Uiteindelijk studeerde ik af als forensisch onderzoeker, maar tijdens mijn studie hield ik me al bezig met Madaq. Daar lag mijn intrinsieke motivatie. Genoeg mensen dachten dat het niks werd, maar dat weerhield me er niet van ermee door te gaan.”
Noem eens een typisch Marokkaanse en typische Nederlandse eigenschap van jezelf.
“Bij een Marokkaanse eigenschap kom ik bij gastvrijheid uit, dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ik ben zorgzaam en ontferm me over anderen. Een typisch Nederlandse...
In Selfie beantwoorden retailers vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming. Dit keer:
Soufiane Mourabit (28)
Oprichter Madaq Chocolatier (RetailRookie of the Year 2024-2025)
Ook: wilde docent Frans worden, kookt op gevoel
Wilde je altijd al ondernemer worden?
“Het was niet mijn droom. Eerst wilde ik chef-kok worden, toen hotelmanager op een cruiseschip en daarna docent Frans. Het liefst wilde ik iets met gastvrijheid doen en naar de hotelschool gaan, maar mijn ouders zagen daar geen toekomst in. Uiteindelijk studeerde ik af als forensisch onderzoeker, maar tijdens mijn studie hield ik me al bezig met Madaq. Daar lag mijn intrinsieke motivatie. Genoeg mensen dachten dat het niks werd, maar dat weerhield me er niet van ermee door te gaan.”
Noem eens een typisch Marokkaanse en typische Nederlandse eigenschap van jezelf.
“Bij een Marokkaanse eigenschap kom ik bij gastvrijheid uit, dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ik ben zorgzaam en ontferm me over anderen. Een typisch Nederlandse eigenschap van mij is dat ik houd van duidelijkheid. Ik probeer te zeggen waar het op staat, maar op een respectvolle manier. Als je iets met een omweg brengt of ergens doekjes om windt, is het voor de ander niet altijd helder wat je bedoelt en dat kan leiden tot misverstanden.”
Lijk je het meest op je vader of je moeder?
“Mag het ook fifty-fifty zijn? Van mijn vader heb ik het amicale. Hij is heel laagdrempelig en toegankelijk en helpt anderen graag. Van mijn moeder heb ik het zorgzame en de liefde en passie voor koken. Zij doet dat vooral op gevoel. Vroeger stond ik bij haar in de keuken en dan vroeg ik hoe ze het brood maakte. Ze zei: ‘Ik heb geen recept, je moet kijken hoe ik dat doe. Soms vraagt de bloem om meer water en soms vraagt het water om meer bloem.’ Mijn moeder heeft dat ook van mijn oma geleerd en zo blijft dat generaties doorgaan.”
‘Genoeg mensen dachten dat het niks werd met Madaq, maar ik ging door’
Stel: je mag een week meelopen met een ceo van een groot bedrijf. Wie zou je dan kiezen en waarom?
“Met Raymond Cloosterman van Rituals. Ik spar veel met hem over mijn eigen concept. Hij heeft een enorm mooi merk neergezet en heeft veel kennis. Hij is inspirerend, absoluut. Als ik met hem praat over ideeën en hij ervan overtuigd is, dan weet ik dat er iets in zit. Als hij ergens langer over nadenkt, weet ik dat het nog niet klopt. Hij heeft er een gevoel bij en dat wil ik ook leren. Of dat kan? Ik heb ook van mijn moeder geleerd om op gevoel te koken, dus ik denk dat het mogelijk is.”
Wat staat er nog op je bucketlist?
“Ik wil heel graag ooit nog een eigen eetgelegenheid starten. Eentje waarin mijn achtergrond terugkomt, maar op een vernieuwende manier. Als ik verder mag dromen, dan zie ik zo’n plek voor me op in een olijfgaard in Italië, bijvoorbeeld op Sicilië. Als er dan ook nog een B&B bij zit, kan ik gasten op alle vlakken gastvrijheid laten ervaren. Het is een droom waarin voor mij alles samenkomt.”
Zou de jongen die je was trots zijn op de man die je nu bent?
“Ik denk het wel. Ik kom uit een gezin van 9 kinderen waarin mijn ouders vooral bezig waren met van dag tot dag overleven. Het belangrijkst was om alles gedaan te krijgen, dus er was geen ruimte voor discussie. Ik heb er alles aan gedaan om te doen wat ik wilde doen. Nu ik hier sta, ben ik wel trots dat ik naar mezelf geluisterd heb.”