Winkeliers Nijmegen: koopzondagen bepalen we zelf

Winkeliers in Nijmegen willen zelf kunnen bepalen of ze zondag open zijn of niet. Gerrit Hamstra, verkoopchef van de HEMA in Nijmegen, wil het liefst alle zondagen open. Dat geldt ook voor andere grote winkelketens, zo bericht De Gelderlander.

Maar de Winkeltijdenwet staat slechts een beperkt aantal koopzondagen toe. En als het aan het kabinet ligt, wordt het nog minder. Nu mogen winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Nijmegen maakt daarbij twee keer per jaar gebruik van de ‘toerismebepaling’; een keer met de Vierdaagse en een keer met het ‘Mariken Winterfestival’.

Maar de Nijmeegse HEMA-chef vindt dat de landelijke overheid zich er niet mee moet bemoeien. “Laat het stadsbestuur een compromis maken. Wij hebben met veertien zondagen een prima mix. Ik wil altijd wel open, maar je moet ook rekening houden met de kleine ondernemer die dat met minder personeel niet kan.”

Ook voor het kabinet is bescherming van de kleine ondernemer reden het aantal koopzondagen terug te dringen. Elrie Bakker, voorzitter van Stichting binnenstadsmanagement Nijmegen, die zich inzet voor de economische belangen van de binnenstad, vindt het kabinetsplan betuttelend. “De koopzondagen kosten de kleine ondernemer niet de kop. Je moet inspelen op de behoefte van de consument. Ondernemen is creatief zijn. Waarom moet de overheid zelf bepalen waneer mensen hun rust moeten nemen en wanneer ze moeten winkelen? De overheid moet niet bepalen wat goed is, dat weet de consument zelf wel.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!