Amazon.com: 'homocensuur' lag aan storing

Boeken en dvd's met een homoseksueel thema waren enkele dagen onvindbaar op de website van Amazon. De vermeende censuur leidde dit weekend tot een storm van protest. Volgens de webwinkelgigant was er echter sprake van een technische fout.

Het ging niet alleen om homo-erotisch materiaal, maar ook een roman als Brokeback Mountain was onvindbaar. Net als veel werk van de schrijver Gore Vidal, die in zijn boeken veelvuldig homoseksualiteit als thema voerde. De boeken stonden niet langer in bestsellerlijstjes en werden niet getoond in de normale zoekresultaten.

Critici vermoedden kwade opzet en beschuldigden Amazon van censuur. Op weblogs en op Twitter regende het protesten. Amazon zegt in een reactie tegenover technologiesite Techflash dat het om een technische fout ging. Het bedrijf spreekt tegen dat alleen boeken met een homoseksueel thema onzichtbaar waren geworden. In totaal zouden meer dan 57 duizend titels zijn 'verdwenen' in rubrieken als homoseksualiteit, gezondheid, erotica en voortplanting.

De boekensite ontkent dat het systeem is ontregeld door de hacker 'weev', die beweert dat hij geautomatiseerd duizenden klachten had ingediend over boeken over homoseksualiteit.

Het bedrijf zegt de fout te zullen herstellen en maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. Volgens Amazon zijn de meeste verdwenen titels inmiddels weer vindbaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!