Jumbo hoeft geen dwangsom te betalen

De vestiging van Jumbo in Rosmalen blijft voorlopig open. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag besloten in de juridische procedure rondom de vergunningverlening aan de Brabantse vestiging.

Dat Jumbo in afwachting van het hoger beroep mag doorgaan met de activiteiten van de winkel aan de Graafsebaan noemt het supermarktbedrijf een ‘mooie opsteker’. Ondertussen bestrijdt Jumbo het besluit van de rechtbank in Den Bosch van 26 maart dat de gemeente de eerder verleende bouwvergunning aan de Veghelse supermarktketen mag intrekken. Algemeen directeur Frits van Eerd is dan ook opgelucht over het positieve besluit van de voorzieningenrechter. “Het is in het belang van medewerkers en klanten dat de winkel openblijft in afwachting van de uitspraak van de Raad van State. Ik vertrouw erop dat ook dit hoogste rechtsorgaan positief zal beslissen en Jumbo Rosmalen haar activiteiten gewoon voort kan blijven zetten.”

Het filiaal van de Jumbo aan de Graafsebaan in Rosmalen druist in tegen de bestemmingsplannen en kreeg daarom van de gemeente Den Bosch geen vergunning. De gemeente had Jumbo daarbij een dwangsom van 50 duizend euro per dag opgelegd voor elke dag dat de winkel open zou zijn. 
 
Jumbo heeft bezwaar aangetekend tegen de weigering van de vergunning en eiste dat de dwangsom van de baan ging zolang de bezwaarprocedure niet is afgerond. De rechter bepaalde dinsdag dat het concern geen dwangsom hoeft te betalen zolang de bezwaarprocedure tegen de winkel niet helemaal is afgerond.  

De hele juridische procedure is volgens Van Eerd ingegeven door een machtsoffensief dat Albert Heijn in Rosmalen heeft ingezet. In 2005 verleende de gemeente ‘s-Hertogenbosch Jumbo schriftelijke vergunning om de vestiging aan de Graafsebaan in Rosmalen te openen. Kort na de opening spande onder meer Albert Heijn een procedure aan, met als doel 'de sluiting van de nieuwe Jumbovestiging te forceren', aldus Van Eerd.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde op 26 maart 2009 dat de gemeente de vergunning mag intrekken. Jumbo blijft echter van mening dat dit onterecht is, en is in beroep gegaan bij de Raad van State. De uitspraak in de bodemprocedure kan langere tijd op zich laten wachten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!