Overgang naar Europees betalen makkelijker

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dinsdag de IBAN BIC Service geïntroduceerd. Via sms, telefoon of een speciale website kunnen consumenten een bestaand Nederlands bankrekeningnummer omzetten in een International Bank Account Number (IBAN). De service maakt onderdeel uit van de overgang naar Europees betalingsverkeer met SEPA. 

Iedereen die de IBAN en Bank Identificatie Code (BIC) nodig heeft kan gebruik maken van de kostenloze service van de NVB. Premium gebruikers, zoals bedrijven met grote administraties, betalen wel voor een aantal aanvullende diensten. 

Het project moet ervoor zorgen dat straks geen verschil meer bestaat tussen binnenlandse en grensoverschrijdende transacties in euro's. Binnen Europa kunnen consumenten en bedrijven met één rekening en één set betaalmiddelen geld naar rekeningen in binnen- en buitenland overboeken. Nadeel is wel dat rekeningnummers niet meer meegenomen kunnen worden naar andere banken, aangezien de BIC het nummer bankgebonden maakt.

De overgang van de huidige, nationale naar Europese standaarden voor betalingsverkeer is een omvangrijk en langdurig traject. In 2008 vond de aftrap voor het SEPA-project plaats met de introductie van de Europese overschrijving. In 2010 zal een Europees incasso volgen die in heel SEPA kan worden gebruikt. Naast de systematische voordelen zal ook de consument voordeel halen uit het project; lagere kosten en toegenomen competitie op de markt zou kunnen leiden tot fikse besparingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!