Melkprijs brengt boer in problemen

Een toenemend aantal boeren heeft door de lage melkprijs te kampen met financiële problemen. Landbouworganisatie LTO liet maandag weten dat de opbrengsten van de melkveebedrijven dit jaar mogelijk op het laagste niveau van de afgelopen dertig jaar uitkomen.

Melkboeren ontvangen nu zo’n 23 eurocent per liter. Uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat de gemiddelde kostprijs 32 cent is. Anderhalf jaar geleden was de situatie nog in het voordeel van de melkboeren. Toen bracht een liter melk 40 cent op.

De op en neer vliegende prijzen zijn een gevolg van de wijzigingen van het Europese zuivelbeleid. Hierdoor bepaalt vraag en aanbod op de wereldmarkt steeds meer de prijs voor de Nederlandse boeren.

Volgens Siem Jan Schenk van de melkveetak van LTO veroorzaakt de huidige melkprijs bij een toenemend aantal bedrijven voor liquiditeitsproblemen. Een daling van de prijs van tien eurocent per kilo kan al leiden tot een omzetdaling van 60.000 euro voor een boer met ongeveer 75 melkkoeien.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!