Specsavers uit branchevereniging gegooid

Directeur Reidar Bakker van Specsavers maakt niet langer deel uit van het bestuur van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO). De optiekketen mag bovendien een jaar lang geen lid zijn van de branchevereniging, zo meldde de Telegraaf dinsdag.

Aanleiding voor alle commotie is een advertentie die ruim twee weken geleden in een aantal regionale en landelijke dagbladen verscheen. Daarin wees optometrist Anne Smit op het belang van goed opgeleide opticiens. “In Nederland is op dit moment geen wettelijke standaard voor oogzorg waardoor iedereen zich opticien kan noemen”, aldus Smit. Hij besluit zijn betoog met een advies.

“Wanneer u op zoek bent naar professionele oogzorg adviseer ik Specsavers.” Om de boodschap wat extra gewicht mee te geven ondertekent hij als vicevoorzitter van Landelijke Examens Optiek Nederland (LEXON) en bestuurslid Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC). Wat hij vergat te melden is dat hij ook professional servicemanager bij Specsavers is.

En dat ging menig opticien te ver. De ANVC reageerde direct en legde Smit direct een schorsing op. “Het bestuur van de ANVC betreurt het dat de directie van Specsavers op deze manier het bestuurslidmaatschap van een werknemer, dat vervuld wordt op persoonlijke titel, misbruikt ter promotie van haar commerciele activiteiten”, aldus ANVCvoorzitter Raymond Gottenbos. Cornelis Verezen, voorzitter van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) noemde de advertentie ‘misleidend’ en prees de actie van de ANVC.

De Nederlandse Unie van Optiekbedrijven ging ook tot actie over en gooide Specsavers eruit. Specsavers-topman Reidar Bakker werd uit het bestuur gegooid.

Volgens brillendeskundige en onder meer uitgever en hoofdredacteur van vakblad Brillant Dick van der Niet is Specsavers al langer een doorn in het oog van de optiekbranche. “Sinds het bedrijf zijn intrede in de Nederlandse markt deed, heeft Specsavers keer op keer de collega-opticiens geïrriteerd en uitgedaagd”, weet Van der Niet. “Eerst door ze te beschuldigen van het ’belazeren’ van hun klanten.”

Specsavers-topman Reidar Bakker laat weten de schorsing door NUVO ‘jammer’ te vinden. “Maar we blijven ons inzetten voor de professionalisering van het beroep.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!