Aantal nepartikelen verdubbeld

Het aantal in Europa onderschepte namaakartikelen is vorig jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2007. Nederland nam het meeste in beslag. Hier was sprake van een ware vloedgolf aan nep-cd's en -dvd's. Bij de Nederlandse grens werden in totaal 65.336.872 namaakartikelen in beslag genomen, daaronder bevonden zich ruim 53 miljoen cd's en dvd's. Die werden vooral gevonden in containers in de Rotterdamse haven, zo meldt Z24.

Het totale aantal nep-cd's en dvd's dat in de hele Europese Unie werd onderschept was bijna 80 miljoen stuks, een toename van 2300 procent ten opzichte van 2007. Op Schiphol nam de douane ongeveer 59 duizend namaakproducten in beslag. Vooral aangevoerd met vluchten uit Azië en Turkije. Uit China namen reizigers vooral nep-cd's en -dvd's mee, vanuit Turkije was kleding het populairst.

Het ministerie van Financiën en de Europese Commissie kwamen donderdag 9 juli allebei met cijfers over in beslag genomen nepartikelen. Naast cd's en dvd's zijn in Europa sigaretten en kleding het populairst. Bijna een kwart van de vangsten betrof sigaretten, kleding en accessoires circa tien procent. Op het gebied van kleding wordt er steeds minder sportkleding aangetroffen. Wel zag de douane een enorme toename in het aantal schoenen dat uit China komt. Meer dan 90 procent van de gevonden schoenen kwam uit de Volksrepubliek. Cijfers van de Amerikaanse douane onderstrepen dit.

In Europa onderschepte de verschillende douanes in totaal 49 duizend partijen met nepgoederen, in 2008 was dat nog 43 duizend. In meer dan de helft van de zaken ging het om kleding en accessoires. China is nog steeds de belangrijkste producent van nepgoederen. In 2008 kwam 54 procent van de in beslag genomen spullen uit dat land. Europa en China hebben 30 januari 2009 een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarin staat dat nauwer samengewerkt gaat worden in het opsporen van artikelen die het intellectueel eigendomsrecht schaden.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!