Bescherming voor Utrechtse winkelpuien

In het centrum van Utrecht zijn 115 winkelpuien zo bijzonder dat ze beschermd moeten worden. Dat stelt het Archeologisch en Bouwhistorisch Centrum van de gemeente Utrecht, zo berichtte het AD Utrechts Nieuwsblad maandag.

Reeds 74 puien zijn onderdeel van een pand dat rijks- of gemeentelijke monument is. De resterende 41 zullen worden voorgedragen als gemeentemonument. Het oudste is uit 1899 (Schoutenstraat); het jongste uit 1938 (Biltstraat).

Stagiaire Marieke Lenferink heeft de afgelopen maanden duizend Utrechtse winkelpuien geïnventariseerd. Daarbij ging het om de voorzijde van de begane grond van zaken binnen de singels en de aanloopstraten. De studente erfgoedstudies onderzocht onder welke architectuurstroming de panden vielen en legde de belangrijkste kenmerken vast.

De oudst overgebleven winkelpui is van 1858. Het is bijzonder dat er in Utrecht relatief nog veel originele exemplaren te vinden zijn. De puien zijn beeldbepalend voor winkelstraten. Ze scheppen een unieke sfeer, die typerend is voor de stad. Maar tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat ondernemers zich kunnen onderscheiden: dat is niet alleen een toeristisch, maar ook een economisch belang.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!