Supermarkten zetten ouder en daarmee duurder personeel steeds vaker op straat. Leeftijdsdiscriminatie neemt volgens de CNV Dienstenbond stevig toe, vooral nu bedrijven door de economische crisis hun loonkosten zo laag mogelijk willen houden. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag.
“De afgelopen jaren ging het goed met supermarkten en verdween het probleem naar de achtergrond”, zegt bestuurder Fedde Monsma. “Maar de laatste tijd stijgt het aantal klachten flink. Zodra ze negentien worden zijn medewerkers te duur en zegt de baas: ‘tot ziens, je kunt vertrekken’. Medewerkers van vijftien of zestien zijn veel goedkoper.”
De Commissie Gelijke Behandeling stelde in 2006 al vast dat bij supermarkten de leeftijd van een medewerker ‘onbetwist’ een rol speelt bij de werving en selectie’. Het CNV vreest dat het probleem onuitroeibaar is, maar werkt niettemin aan een dossier over de 'talrijke incidenten'.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor de supermarkten, herkent zich niet in de kritiek. “Wij houden ons aan de cao. Supermarkten proberen mensen juist vast te houden, om daar een loopbaan op te bouwen. Feit is wel dat het verloop groot is en veel jongeren naar de supermarkt komen voor een tijdelijke bijbaan of vakantiewerk”, aldus een woordvoerster.
‘Leeftijdsdiscriminatie door supers’
Gepubliceerd op 29 juli 2009 om 00:00
Reacties 0