Apothekers in financiële problemen
Gepubliceerd op 7 september 2009 om 00:00
De invoering van het zogeheten preferentiebeleid is één van de middelen van de overheid om de zorg en de premies betaalbaar te houden. Het beleid houdt in dat zorgverzekeraars regelmatig alle prijzen van middelen vergelijken en het goedkoopste merk aanwijzen als het medicijn dat verzekerden vergoed krijgen.
Verder was het de bedoeling dat zorgwaakhond NZa een redelijke vergoeding per recept zou vaststellen, om te zorgen dat de apothekers ondanks de lagere marges degelijke zorg kunnen blijven verlenen. Met de vooralsnog beloofde compensatie kan de branche echter totaal niet leven.
Nederland telt zo’n 1900 apotheken. Zij hebben geen tarief van de NZa teruggekregen dat het verlies van inkomsten kan goedmaken, stelt KNMP-voorzitter Jan Smits. “We zitten lelijk in de knel. Onze gesprekspartners bij de overheid blijven ten onrechte geloven dat de bomen bij apothekers nog steeds tot in de hemel groeien.”
Nu gaat volgens de voorzitter gebeuren waar hij voor heeft gewaarschuwd. “Dit zijn de eerste apotheken die omvallen, een belangrijk signaal. Als de duimschroeven nog verder worden aangedraaid door nieuwe ronden van het preferentiebeleid, dan is het einde voor veel apothekers in zicht.” In februari werd al bekend dat apotheekketen Medsen te maken had met liquiditeitsproblemen.
Reacties 0