Apothekers in financiële problemen

Apothekers dreigen het slachtoffer te worden van het beleid van overheid en zorgverzekeraars om prijzen van geneesmiddelen zo laag mogelijk te houden. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Een keten van zeven apotheken, die deels valt onder het merk Medsen, vraagt vandaag uitstel van betaling aan. De branchevereniging van apothekers KNMP, stelt dat meer apotheekbedrijven in de gevarenzone verkeren.

De invoering van het zogeheten preferentiebeleid is één van de middelen van de overheid om de zorg en de premies betaalbaar te houden. Het beleid houdt in dat zorgverzekeraars regelmatig alle prijzen van middelen vergelijken en het goedkoopste merk aanwijzen als het medicijn dat verzekerden vergoed krijgen.

Verder was het de bedoeling dat zorgwaakhond NZa een redelijke vergoeding per recept zou vaststellen, om te zorgen dat de apothekers ondanks de lagere marges degelijke zorg kunnen blijven verlenen. Met de vooralsnog beloofde compensatie kan de branche echter totaal niet leven.

Nederland telt zo’n 1900 apotheken. Zij hebben geen tarief van de NZa teruggekregen dat het verlies van inkomsten kan goedmaken, stelt KNMP-voorzitter Jan Smits. “We zitten lelijk in de knel. Onze gesprekspartners bij de overheid blijven ten onrechte geloven dat de bomen bij apothekers nog steeds tot in de hemel groeien.”

Nu gaat volgens de voorzitter gebeuren waar hij voor heeft gewaarschuwd. “Dit zijn de eerste apotheken die omvallen, een belangrijk signaal. Als de duimschroeven nog verder worden aangedraaid door nieuwe ronden van het preferentiebeleid, dan is het einde voor veel apothekers in zicht.” In februari werd al bekend dat apotheekketen Medsen te maken had met liquiditeitsproblemen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!