Winkeldiefstal stijgt tijdens recessie

Het aantal winkeldiefstallen in Nederland neemt flink toe als gevolg van de recessie. In vergelijk met drie jaar geleden nemen de kosten hiervan met elf procent toe, tot 184 euro per huishouden. Vooral luxe goederen worden meer gestolen dan voorheen. Dit blijkt uit de 'Diefstalbarometer' van het Centre for Retail Research in Nottingham, Engeland.

Volgens Joshua Bamfield, auteur van het rapport en directeur van CCR is het een criminologisch gegeven dat het aantal winkeldiefstallen stijgt wanneer de werkloosheid toeneemt. "Mensen stelen om hun vroegere levensstijl te kunnen aanhouden ondanks een lager inkomen." Volgens Bamfield gebruiken winkeldieven hun teleurstelling in het financiële systeem als excuus.

De meeste winkeldiefstallen worden gepleegd door klanten (48,5 procent), gevolgd door diefstal van het eigen personeel (28,9 procent). De rest van de derving komt door verkeerd prijzen of beschadigde voorraad (16,7 procent) en leveranciersfraude (5,9 procent).

Nederlandse winkeliers schatten de kosten van winkeldiefstal op bijna één miljard euro, en geven rond de 350 miljoen euro uit aan beveiliging.

Sander van Golberdinge, adjunct directeur van Detailhandel Nederland, herkent zich in de cijfers. Bij een onderzoek onder eigen leden constateerde hij een stijging van tien procent. Vooral het aantal winkeldiefstallen en inbraken is flink toegenomen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!