Banketbakkers redden het alleen als ze zich specialiseren
Gepubliceerd op 21 april 2005 om 00:00
Banketbakkers hebben in Nederland de boot gemist, zo stelt eigenaar van Huize van Wely Pieter Booij. `Ze zijn te veel met hun producten bezig.` Huize van Wely telt naast de hoofdvestiging in Noordwijk nog verkooppunten in Breda, twee in Amsterdam en een zelfstandig onderneming in Jakarta. In Nederland werken 50 mensen, in Indonesie 60. Huize van Wely werkt volgens een concept, waarvan de producten slechts eenderde deel vormen. De overige 66% bestaat uit sfeer/entourage en personeel/service. `Dit concept wordt veel te weinig toegepast in Nederland.` Dat is volgens Booij ook een van de redenen dat het vak van patissier een vroege dood sterft. `Taarten maken is niet zo moeilijk, maar om ze aan de man te brengen, dat is pas moeilijk. Kwaliteit verkoopt zichzelf? Ammehoela, dus niet.` In 1945 waren er 4.000 banketbakkers, in 2002 waren er nog 515 van over. Booij denkt dat dat aantal in 2015 gehalveerd is. `Alleen de gespecialiseerde bedrijven blijven open.` Booij denkt dat het in de jaren zeventig mis is gegaan. De consument was toen klaar voor nieuwe dingen, daar heeft de Nederlandse Patissier niets mee gedaan. `Met een moorkop red je het niet.` De Hema maakt die sneller en even lekker als een banketbakker.
Reacties 0