Veel webwinkels met fraudegevoelige betaalwijze

Tientallen webwinkels bieden een eenmalige machtiging als betaalwijze aan, zonder verplichte authenticatie. Op die manier kunnen op andermans rekening producten worden besteld, zo blijkt uit onderzoek door consumentenprogramma Kassa. 

De zogeheten 'eenmalige machtiging' is een betaalwijze waarbij de koper de verkoper toestemming geeft om geld van zijn rekening te incasseren. Voordeel voor de webwinkelier is dat zo'n transactie de ondernemer slechts tien cent kost, terwijl een iDeal-transactie dertig tot negentig eurocent kost.

Kassa ontdekte dat het bij onder meer TNT, Hallmark, Yoursurprise, Best of Shopping en Foto.com mogelijk is om alleen met een rekeningnummer te bestellen. Om een handtekening, of een andere vorm van authenticatie wordt niet gevraagd.

Uiteindelijk zijn de webwinkels zelf ook de pineut bij fraude met eenmalige machtigingen. Currence, verantwoordelijk voor alle vormen van elektronisch betalen, zegt in de Kassa-uitzending dat webwinkels contractbreuk plegen als ze eenmalige machtigingen zonder handtekening uitvoeren. Doen ze dat niet, dan zijn ze zelf verantwoordelijk voor onterechte incasso's.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!