Primark: succes met goedkope mode

De Ierse modeketen Primark is er veel aan gelegen snel uit te breiden in Nederland. Het eerste filiaal in ons land wordt overspoeld door klanten. De populariteit past bij de explosieve groei van goedkope mode, signaleert het NRC Handelsblad.

Het filiaal in Rotterdam opende in december 2008 zijn deuren en is vooralsnog de enige vestiging van de keten in Nederland. De keten met Ierse roots verkoopt kleding, schoenen en accessoires voor zeer lage prijzen. De winkel in Rotterdam trekt mensen uit het hele land, aldus de krant.

De populariteit past bij de explosieve groei van goedkope mode. Britse ketens met een vergelijkbare formule, zoals River Island, New Look en French Connection, openden de afgelopen vijf jaar allemaal één of meerdere winkels in Nederland. Met succes, stelt Odette Schoonenberg van marketingbureau Sp-PR. “Waar in de jaren tachtig concerns als C&A, Miss Etam en Mac & Maggie goede zaken deden met het grote publiek, zien we nu ‘hippere’ varianten de markt overnemen.”

De lage prijzen kan Primark hanteren vanwege een combinatie van factoren. “We kopen groot in bij vaste leveranciers, we werken met simpele ontwerpen en we besteden geen geld aan reclamecampagnes”, legt een woordvoerster van de winkelketen uit.” Dat de kwaliteit van de kleding laag zou zijn, zoals op internetfora wordt beweerd, ontkent ze.

Primark is aangesloten bij een bedrijf dat afspraken met de Labour Organisation waarborgt. Niettemin blijven de arbeidsomstandigheden in de lagelonenlanden China, India en Bangladesh, waar Primark zijn kleding laat maken, onderwerp van discussie. De keten was de afgelopen jaren een paar keer bij een schandaal betrokken. Zo ontdekte de BBC in 2008 dat in drie Indiase fabrieken van Primark kinderen werkten.

Het succes van de Rotterdamse winkel betekent dat er zelfs ’s nacht gewerkt moet worden. De schappen overdag aanvullen blijkt vanwege de drukte steeds lastiger. “Iedere nacht zijn elf tot vijftien man aan het werk om op te ruimen en de nieuwe lichting vracht in de schappen te krijgen”, aldus afdelingsmanager Tuhumury.

Eind februari had de keten wereldwijd 196 eigen winkels. Het komende half jaar komen daar, volgens de planning, zes filialen bij in Spanje en Groot-Brittanië. Ook in Nederland staat de opening van een tweede winkel gepland. In 2011 zal Primark ook in Nijmegen een winkel openen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!