Standaard kledingmaten EU dichterbij

De Europese standaard voor kledingmaten is dinsdag wederom een stapje dichterbij gekomen. Een overgroot deel van het Europees Parlement stemde gisteren voor onderzoek naar haalbaarheid van dit plan.

“We hebben nu een zeer sterke onderhandelingspositie bij bespreking van het voorstel met de Raad van Ministers en de Europese Commissie”, aldus Kim Bogte, beleidsmedewerkster van Europarlementslid Toine Manders (VVD). Wanneer het overleg tussen de verschillende organen plaatsvindt is nog niet bekend. Wanneer het voorstel wordt goedgekeurd zal de Europese Commissie onderzoek doen naar de haalbaarheid ervan.

Welk maatsysteem ingevoerd gaat worden is vooralsnog onbekend. Bogte: “Het gaat in fasen. Wij denken dat de consument het wel graag wil. Ook vanwege het toenemende aantal verkopen op internet. Standaardmaten zullen dat toch makkelijker maken.” Het Europarlement wil ook de informatie op etiketten in kleding verduidelijken. Zo wil men daar op vermelden in welk land een product is gemaakt, van welk materiaal het is vervaardigd en of er dierlijk materiaal zoals bont in verwerkt is.

Ondernemersorganisatie Modint is echter tegen het verplicht stellen van made-in labelling, omdat dat het bedrijfsleven nodeloos extra geld zou kosten. "Bovendien levert het grotere etiketten op, omdat de huidige Europese regels eisen dat tekst op etiketten altijd in de taal staat van het land waar het product wordt verkocht," aldus een woordvoerder van Modint. De organisatie juicht de invoering van een centraal maatsysteem wel toe.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!