Winkelpersoneel fraudeert voor tientallen miljoenen euro's

Winkelpersoneel heeft het afgelopen jaar wederom meer gestolen en gefraudeerd. De schade die daarmee werd aangericht steeg tot recordhoogte, 180 miljoen euro. In 2008 zorgde interne criminaliteit nog voor een kostenpost van 170 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD),die deze vandaag publiceert.

De groei van interne fraude komt onder meer door de huidige economische situatie, vermoedt secretaris Sander van Golberdinge van FAD. Mensen zitten daardoor vaker in de schulden en hebben met loonbeslag te maken. “Een heel kleine groep mensen probeert het dan op deze manier op te lossen.”

Het schadebedrag mag dan wel opnieuw zijn gegroeid, winkeliers worden steeds alerter op fraude door het eigen personeel, stelt Van Golberdinge. Zo is het gebruik van het waarschuwingsregister snel toegenomen. In het register plaatsen werkgevers gegevens van personeel dat wegens diefstal of fraude is ontslagen. Andere aangesloten winkelbedrijven kunnen zo nagaan of sollicitanten elders in de fout zijn gegaan.

De ‘zwarte lijst’ telt ondertussen 1010 namen. Vorig jaar plaatsten aangesloten bedrijven 406 nieuwe werknemers op de lijst. In 2009 leverde het checken van sollicitanten in 77 gevallen een hit op.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!