La Place gaat voor duurzaam
Gepubliceerd op 15 juli 2010 om 00:00
"Na een succesvolle testperiode verzamelen inmiddels honderd La Place-restaurants hun koffiedik", aldus de formule. Dit wordt in afsluitbare plastic emmers door logistiek partner Vroegop-Windig retour genomen en vervoerd naar GRO Mushrooms. Het koffiedik wordt door GRO Mushrooms verwerkt tot voedingsbodem voor de kweek van paddenstoelen.
Na enkele weken is een nieuwe oogst paddenstoelen klaar voor gebruik. Vroegop-Windig neemt de oogst weer mee en La Place verwerkt de zwammen in diverse gerechten. Vanaf half juli worden de eerste oogsten voor consumptie verwacht. De duurzame oesterzwammen zijn dan te proeven in bijvoorbeeld wokschotels, omeletten en quiches in La Place-restaurants.
"Het project zorgt voor een duurzame teelt van paddenstoelen en voor hergebruik van 220 ton koffie afval op jaarbasis bij La Place. Tevens wordt optimaal gebruikgemaakt van de logistiek en worden er geen extra kilometers gereden." Om alle afvalstromen te benutten, recyclet GRO Mushrooms ook de plastic emmers en zakken en wordt het substraat (overblijfsel van de koffiedik) na gebruik als veevoer of als compost verwerkt. Zo wil La Place met haar partners verantwoord omgaan met de afvalstromen in het kader van duurzaam ondernemen.
Naast de milieuvoordelen heeft het project ook een sociaal doel: GRO Mushrooms stelt haar productielocatie beschikbaar voor cliënten van organisaties die mensen met een achterstand begeleiden op weg naar regulier werk.
Reacties 0