Verdubbeling beleggingen in winkelvastgoed

De Europese transactievolumes van beleggingen in winkelvastgoed stegen het afgelopen half jaar flink. Deze eerste zes maanden van 2010 kwamen ze uit op meer dan het dubbele ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Uit cijfers van Jones Lang LaSalle blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar voor 10,6 miljard euro werd verhandeld.
Het volume in het eerste halfjaar van 2009 kwam uit op vijf miljard euro. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg het transactievolume in totaal 4,9 miljard euro en bleef de gemiddelde transactieomvang min of meer stabiel op iets meer dan vijftig miljoen euro. Het volume aan afgeronde transacties in het tweede kwartaal van 2010 onderstreept volgens Jones Lang LaSalle de aanhoudend positieve houding van beleggers sinds september 2009.

Beleggers bleven zich richten op de drie grootste Europese markten: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Terwijl het grootste volume in het eerste kwartaal in Duitsland werd verhandeld (2,3 miljard euro) herwon het Verenigd Koninkrijk zijn toppositie in het tweede kwartaal met twee miljard euro aan transacties, meer dan veertig procent van het totale volume en het totale aantal transacties tijdens deze periode.

“In de eerste helft van 2010 begonnen verkopers hun voorraad op de markt aan te bieden om tegemoet te komen aan de vraag van beleggers", aldus Richard Dallinga, directeur retail bij Jones Lang LaSalle Nederland. "De prijsontwikkeling is aanzienlijk; alleen al dankzij de terugval in aanvangsrendementen zijn de waarden zo'n 25 procent gegroeid."

De dynamiek op de Nederlandse winkelmarkt werd in de eerste helft van 2010 vooral gesterkt door de verkoop van delen van de portefeuille van Unibail-Rodamco. In het eerste kwartaal verwierf Wereldhave een winkelcentraportefeuille voor 207 miljoen euro. Daarnaast verwierf Syntrus Achmea Vastgoed in het tweede kwartaal een grote A1-winkelportefeuille, bestaande uit dertig objecten voor een bedrag van circa 150 miljoen euro. Ook verkocht Unibail-Rodamco drie winkelobjecten voor 165 miljoen euro aan Altera.

De Europese aankopen werden volgens Dallinga gedomineerd door institutionele beleggers. "Vooruitkijkend verwachten we dat de gefinancierde vastgoedpartijen en de ‘opportunity funds’ de aankoopactiviteit zullen domineren. Hiervoor moeten banken beginnen met het verstrekken van leningen op minder hoogwaardig vastgoed. Verwacht wordt dat de meeste verkopen gedurende de tweede helft van het jaar zullen worden uitgevoerd, of op zijn minst aangestuurd, door banken die een deel van hun noodlijdende vastgoed van de hand doen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!