Gratis boeken bij Google

Google gaat de komende jaren minstens 160 duizend boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek digitaliseren en publiceren. Omdat er op de boeken geen auteursrecht meer rust, vallen ze onder het publieke domein.

Google zal de gedigitaliseerde boeken volledig doorzoekbaar en gratis toegankelijk maken via Google Books, de verschillende websites van de Koninklijke Bibliotheek en later via Europeana.eu van de Europese Unie.

De boeken die worden gescand vormen bijna de complete rechtenvrije collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Ze vormen een belangrijke toevoeging op de rechtenvrije boeken die eerder al gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt zijn in Google Books. In de collectie zitten onder meer historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw.

De Koninklijke Bibliotheek maakte eerder dit jaar al bekend alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te willen digitaliseren. Naast het samenwerkingsverband met de Koninklijke Bibliotheek heeft Google ook samenwerkingsverbanden met de Universiteit van Harvard, de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford, het Italiaanse ministerie van Cultuur, de nationale bibliotheken van Italië in Rome en Florence en de nationale bibliotheek van Oostenrijk.

Het scannen van de stukken zal een aantal jaren in beslag nemen. Nadat dit proces is voltooid, gaan de boeken terug naar het magazijn, zodat ze ook weer in de leeszaal beschikbaar kunnen worden gesteld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!