Foodsector maakt zich zorgen over traceerbaarheid
Gepubliceerd op 20 september 2004 om 00:00
Krijgt de foodindustrie alles op tijd af? Op 1 januari 2005 gaat de General Food Law (GFL) in. Met name de vereisten voor traceerbaarheid kosten de sector heel wat hoofdbrekens. Binnen vier uur moet alles traceerbaar zijn, zo schrijft de GFL voor. De meningen zijn er over verdeeld of de sector op tijd aan de eisen kan voldoen. Volgens Charles van den Heuvel van RBK Automatisering heeft 15 tot 20% van de foodsector de traceerbaarheid nog niet goed voor elkaar. Vlees-, vis- en AGF-bedrijven hebben volgens Van den Heuvel hun zaakjes wel goed op orde. Deze bedrijven hebben jaren geleden al geinvesteerd in voedselveiligheid en traceerbaarheid om het consumentenvertrouwen in hun producten te verbeteren. Het is volgens Van den Heuvel helemaal niet zo moeilijk om aan de wettelijke eisen van traceerbaarheid te voldoen. Goede inkoop- en verkoopsystemen zijn immers voldoende, helemaal als deze aan elkaar worden gekoppeld. De praktijk is echter ingewikkelder. De voor- en tegenstanders van de haalbaarheid van de traceerbaarheidseisen hebben dus allebei gelijk. Verwacht wordt dat de eisen van de GFL de komende jaren worden aangescherpt.
Reacties 0