Koffie en suiker duurder geworden
Gepubliceerd op 3 januari 2011 om 00:00
De flinke prijsstijging van robustakoffiebonen is onder meer te verklaren doordat Vietnam, de belangrijkste producent van die koffiesoort, dit jaar kampte met vertragingen bij de oogst door zware regenval. Daarnaast had het land last van droog weer tijdens het groeiseizoen, waardoor veel bonen kleiner zijn dan normaal.
Ook witte suiker werd in 2010 duurder. De prijs van een ton verwerkte suiker steeg met negen procent tot 777,50 dollar (581 euro). Dit kwam onder meer door een beperkt aanbod wegens de slechte weersomstandigheden in belangrijke suikerproducerende landen. Tevens is de vraag naar suiker gestegen.
De prijs voor cacao, de belangrijkste grondstof voor chocolade, daalde het afgelopen jaar juist met elf procent. De prijs van een ton cacao stond vrijdag op 2029 pond (2356 euro). De cacaoprijs staat onder druk door het ruime aanbod van cacao vanuit West-Afrika.
Reacties 0