Boekenwinkels moeten noodgedwongen saneren

Boekhandels zitten in de verdrukking, vanwege tegenvallende verkopen. Boekwinkelketen Selexyz schrapt hiertoe ruim tien procent van de banen, terwijl Plantage Books & Moore vooralsnog inkrimpt via natuurlijk verloop. Niettemin sluit ook laatstgenoemde formule verdergaande maatregelen niet uit. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

“We zien veel minder mensen in de winkel dan voorheen”, zegt directeur Matthijs van der Lely van Selexyz, die 44 banen gaat schrappen. Oorzaken voor de tegenvallende verkopen zijn volgens hem de strenge winter, maar ook de teleurstellend verlopen Boekenweek, waardoor de retailer met veel onverkochte voorraden is blijven zitten.

Ook de franchisenemers van Plantage Books & Moore hebben het zwaar. De omzet van de 35 ondernemers die onder de vlag van deze formule boeken verkopen zagen hun omzet de eerste vier maanden van dit jaar afnemen met acht procent. Er werd weliswaar rekening gehouden met een daling van de omzet, maar deze was begroot op één procent.

Webwinkel bol.com is niet immuun voor de krimpende boekenmarkt, stelt directeur Daniel Ropers. “De vijver waarin we vissen wordt kleiner.” Hij signaleert dat het boek terrein verliest op televisie, dvd, games en internet. Dat gaat nu heel hard en dat heeft ons verrast.” Bovendien is er een gebrek aan bestsellers, aldus Ropers: “De helft van de boeken top tien is meer dan twee jaar oud.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!