Spar stuurt duurzame vrachtwagens de weg op

Supermarktketen Spar neemt dit najaar vijftig duurzame vrachtwagens in gebruik, die gaan tanken bij duurzame vulstations. Dat schrijft Distrifood op zijn site.

Afgelopen week werd in Apeldoorn de eerste van acht geplande, publieke CO2-vulstations geopend. Deze zijn bedoeld voor gekoelde vrachtwagens, die normaliter door dieselmotoren worden gekoeld. Met dit project wil Spar, samen met een aantal partners, iets doen aan geluidsoverlast en overmatige CO2-uitstoot.

"Met driehonderd vestigingen en tweehonderd overige winkels waaronder Attent, heeft Spar te maken met een stevige seizoenspiek in de zomer en gemiddeld hebben wij in die periode dagelijks honderd trailers op de weg", aldus Nico Kuipers, supply chain manager bij de keten. "Naast het zo efficient mogelijk plannen van ritten, hebben wij in de zomer van 2009 samen met Spar Noorwegen, Peter Appel transport en ThermoKing een test uitgevoerd met een zogeheten cryogeen koelsysteem op een trailer. Dit was een succes, vandaar deze ontwikkelingen", aldus Kuipers.

Spar Nederland zal naar verwachting vanaf begin 2012 jaarlijks 417 ton minder CO2 uitstoten en 160 duizend liter diesel besparen. "Wij zijn de eerste die dit systeem op grote schaal gaan inzetten. Inmiddel zijn ook andere retailers gestart met testen. Maar wij krijgen bij ons nieuwe distributiecentrum in Waalwijk en in Alkmaar binnenkort zelfs ons eigen CO2-vulstation", aldus Kuipers.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!