Nederlandse economie groeit met twee procent

De Nederlandse economie gaat een periode van groei tegemoet. Het Centraal Planbureau verwacht dat de economie dit jaar met twee procent groeit, en in 2012 met 1,75 procent. Ook voor de werkloosheid zijn gunstige cijfers voorspeld. Deze blijft afnemen en komt volgend jaar gemiddeld uit op vier procent.

De economische groei komt vooral voor rekening van de uitvoer. Gezinnen consumeren meer, waardoor de economie blijft groeien. De bestedingen van de overheid doen dit per saldo niet. De berekeningen van het CPB zijn gunstiger dan bij de vorige CPB-raming in maart. Toen rekende het planbureau op een groei van 1,75 procent in 2011 en 1,5 procent in 2012.

Verwacht wordt tevens dat het begrotingstekort in 2012 uitkomt op 2,2 procent, een daling van 3,2 procent ten opzichte van 2010. Het instituut liet wel weten dat er grote onzekerheid is rond de raming. De schuldencrisis in Europa zou de Nederlandse economische groei kunnen remmen. Ook de onrust in Arabische landen kan voor eventuele veranderingen zorgen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!