Een miljard euro aan versproducten wordt jaarlijks weggegooid
Gepubliceerd op 13 juni 2005 om 00:00
Jaarlijks gooien bedrijven en consumenten voor ongeveer 1 miljard euro aan verse producten, zoals vlees en groenten, weg wegens derving. Dat komt neer op 35 procent van de totale versomzet. Dit blijkt uit cijfers van de stichting Agro Keten Kennis (AKK) in samenwerking met het onderzoeksbureau WUR Agrotechnology & Food Innovations van de universiteit van Wageningen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale hoeveelheid weggegooid voedsel omgerekend neerkomt op een miljoen kubieke meter ofwel vijfhonderd volle supermarkten per jaar. Het grootste gedeelte (20 tot 25 procent) gaat verloren bij de producenten en toeleveranciers. Hierbij gaat het dan om afgekeurde producten of schade tijdens transport. Ook een mislukte oogst kan leiden tot derving. Bij de detailhandel zelf gaat 2 tot 6 procent verloren.
Reacties 0