Politie en justitie hebben weinig aan de beveiligingscamera's die in Nederland gebruikt worden. Wetsovertreders staan er vaak zo schimmig op dat ze niet te herkennen zijn. Hierdoor neemt de kans op het krijgen van waardevolle tips aanzienlijk af, aldus politiekorpsen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad donderdag.
De Raad van Korpschefs noemt de kwaliteit van beelden die worden aangeleverd na een misdrijf 'tenenkrommend'. "Als politie wil je zoveel mogelijk tips om een zaak op te kunnen lossen. Maar ook zo sterk mogelijk bewijs in een eventuele strafzaak", aldus woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschefs. "Als je ziet welk beeldmateriaal er geregeld binnenkomt, dan is dat heel droevig en mag je er eigenlijk weinig van verwachten."
Een recent voorbeeld zijn de bewakingsbeelden van de gewelddadige overval op het waardetransportbedrijf Brinks in Amsterdam. De criminelen gingen er met miljoenen vandoor. "Vooral op camera's die buiten hingen, waren slechts schimmen te zien, het is van abominabele kwaliteit. En dat bij een bedrijf waar zoveel geld ligt opgeslagen", zegt Gert-Jan Biersteker van de Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven (VEB).
Dat de kwaliteit van de beelden grote gevolgen kan hebben in een strafproces bleek vorig jaar. Een overvaller bij pinautomaten werd zeventien keer gefilmd maar vrijgesproken omdat hij slechts op één beeld enigszins herkenbaar was.
Het grootste probleem is volgens de politie dat er veel camerasystemen verkrijgbaar zijn waarvan de kwaliteit enorm verschilt. Ook komt het regelmatig voor dat camera's van goede kwaliteit verkeerd worden opgehangen. De korpschefs zouden dan ook graag zien dat er een keurmerk komt. "Maar we kunnen bedrijven hiertoe niet dwingen", zegt Looije.
'Kwaliteit beveiligingscamera's tenenkrommend'
Gepubliceerd op 4 augustus 2011 om 00:00
Reacties 0