Huishoudens geven minder uit

Nederlandse huishoudens hebben in juni 0,9 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand in 2010. Het is voor het eerst in een jaar dat de bestedingen daalden ten opzichte van het jaar ervoor. Zo blijkt uit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten gaven 3,4 procent minder uit aan goederen. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen daalden met 3,7 procent, evenals de uitgaven aan duurzame goederen. De forse daling in duurzame goederen is te wijten aan de afgenomen bestedingen aan nieuwe personenauto’s. Deze vielen in juni fors lager uit dan een jaar eerder, terwijl er in de voorgaande maanden juist sprake was van een sterke toename.

Voor diensten tastten consumenten in juni wel diep in de buidel. Zij gaven daar 1,3 procent meer aan uit. De bestedingen aan goederen en diensten over het eerste halfjaar bleven gelijk aan de eerste zes maanden van 2010. De bezuinigingen van huishoudens is volgens het CBS in lijn met de ontwikkeling van de lonen en de prijzen. De cao-lonen stegen het afgelopen jaar amper, terwijl de inflatie in juli tot 2,6 procent opliep.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!