Economie naar laagconjunctuur

De Nederlandse economie is de afgelopen maand doorgeschoven van de fase herstel naar de fase 'laagconjunctuur'. Dit stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van zijn conjunctuurbeeld, een weergave van de stand in de economie samengesteld op basis van verschillende economische indicatoren.

"Het conjunctuurbeeld was eind augustus een stuk slechter dan eind juli", zo schrijft het CBS. De economische groei is in het tweede kwartaal ernstig afgezwakt. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 groeide de Nederlandse economie met slechts 0,1 procent. "De indicatoren verslechteren over een breed front. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok is teruggegaan van de herstelfase naar de fase van laagconjunctuur. Tien van de vijftien indicatoren presteren onder hun langjarig gemiddelde."

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 1,5 procent. Daarmee was de groei aanzienlijk minder groot dan in het eerste kwartaal, toen deze 2,8 procent bedroeg. Ook het consumentenvertrouwen ging in augustus flink omlaag en ondernemers in de industrie waren somberder dan in juli. Zakelijke dienstverleners waren positief over hun toekomstige omzet. In juli produceerde de Nederlandse industrie drie procent meer dan vorig jaar. Het volume van de uitvoer van goederen lag bijna vijf procent hoger.

De werkloosheid steeg in juli met 22 duizend. Er waren gedurende het tweede kwartaal iets meer banen van werknemers dan in het eerste kwartaal. Ook steeg aantal vacatures licht en nam het aantal uitzenduren toe.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!