‘Retail moet elektronica-afval innemen’

Retailers die kleine elektronische apparaten verkopen, moeten deze ook weer innemen wanneer de consument er vanaf wil. Dat stelt het Europees parlement voor.

Op deze manier moet er meer afgedankte apparatuur worden gerecycled. “Afval is geen troep, maar bevat allerlei kostbare grondstoffen”, meldde GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. De nieuwe maatregel moet er mede voor zorgen dat elk land 85 procent van het jaarlijks geproduceerde elektronisch afval apart inzamelt. Retailers zien echter niets in de plannen van het parlement.

Detailhandel Nederland is bang dat winkels die veel worden bezocht, zoals supermarkten, een stortvloed aan afgedankte apparaten krijgen. “Winkels zijn geen afvaldump en moeten dat ook niet worden”, aldus de organisatie.

Volgens de PvdA in het Europees Parlement gaat het hier expliciet om kleine apparaten, die in een vuilnisbak passen. “Winkeliers zullen eerder een extra la nodig hebben dan een nieuw magazijn”, aldus PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. Het parlement zit nu met de lidstaten om de tafel om onder meer de regels over de grootte van het elektronisch afval te bespreken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!