‘Horeca-cijfers CBS te rooskleurig'

De jaarcijfers die het CBS over de horeca publiceerde zijn opnieuw te rooskleurig. Dat constateren het FSIN en Foodstep samen met andere spelers uit de branche.

Het CBS berichtte eerder deze week dat de horeca over het vierde kwartaal een omzetgroei van 3,2 procent behaalde. Over heel 2011 zou er sprake zijn van een omzetstijging van 4,9 procent. Volgens FSIN-directeur Jan-Willem Grievink mag er gesproken worden van een chronische overwaardering van de omzet in de horeca branche. “De cijfers zijn zo ver van de werkelijkheid verwijderd, dat het om een steekproeffout of een rekenfout moet gaan”, vermoedt Grievink.

"Je kunt zelfs zonder cijfers, met gewoon boerenverstand, al concluderen dat een omzetstijging van 3,2 procent gewoon niet kan in crisistijd. Horeca is namelijk ongelooflijk gevoelig voor conjunctuur en consumentenvertrouwen.” FSIN en Foodstep publiceerden begin januari omzetcijfers over 2011. Daaruit blijkt dat de klassieke horeca en catering 2011 hebben afgesloten met een licht omzetverlies, terwijl de inkoopprijzen ook nog eens stegen met 2,5 procent. Heel foodservice komt uit op een kleine groei van 0,5 procent over heel 2011.

Ook Willem-Jan Strijbosch, directeur van Sligro en Paul Bringmann, directeur La Place herkennen de cijfers van CBS niet. De door het CBS veronderstelde groei wordt door niemand in de branche herkend, van producent, groothandel tot outlet”, aldus Strijbosch. “Mijn inschatting is dat de horecamarkt licht positief is in euro's, en in volume dus licht dalend.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!