Reacties fusie Euretco en Intres positief

De eerste reacties op de beoogde fusie van retailserviceorganisaties Euretco en Intres zijn positief. De voormalig concurrenten spraken april vorig jaar de wil uit tot een samensmelting. Sindsdien zijn er diverse gesprekken geweest. Afgelopen maandag 5 maart is de laatste hobbel genomen: een meerderheid van de leden van Intres sprak zich toen positief uit over de fusie.

In een interview met Euretco-voorzitter Harry Bruijniks dat RetailTrends 15 maart publiceert, reageert de topman dat de ‘ja’ van de Intres-leden een belangrijke stap is. “Het zelfstandig ondernemerschap is een groot goed. Dat moeten we koesteren en dat kunnen we samen slagvaardiger doen.”

Bruijniks, die in de nieuwe organisatie zijn huidige functie aanhoudt, geeft aan dat het een intensief traject is geweest. “We hebben veel besprekingen gehad. Met banken, de raden van commissarissen, de ondernemingsraden en de medewerkers. Met de nieuwe retailserviceorganisatie die nu ontstaat kunnen we een antwoord geven op de uitdagende marktomstandigheden. Hierdoor hebben de zelfstandige ondernemers die bij ons zijn aangesloten een veel betere kans om hun positie te behouden en zelfs te versterken.”

De moeilijkste afweging die moest worden genomen, is dat Euretco afscheid moet nemen van SPORT 2000. “Dit kwam naar voren in de gesprekken die we voerden met de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Bovendien staan de internationale sportorganisaties van beide formules niet toe dat zij binnen een organisatie actief zijn. We hebben vanwege de schaalgrootte gekozen voor Intersport. Een moeilijk besluit om te nemen, gezien onze relatie met SPORT 2000.”

CBW-Mitex, ondernemersorganisatie voor de woon-, mode-, schoenen en sportbranche, is positief over de beoogde fusie. “Ik ben ontzettend blij dat er nu één grote retailserviceorganisatie ontstaat”, meent voorzitter Jan Meerman. “Zelfstandige ondernemers kunnen zich daardoor beter wapenen tegen het toenemende geweld van ‘verticalen’ als Primark, Forever 21 en Abercrombie & Fitch.”

Volgens Meerman staat het nieuwe Euretco wel voor een uitdaging. “De consument vertoont steeds grilliger gedrag en de concurrentie in de stenen winkelstraat en online neemt fors toe.” Op het gebied van in- en verkoop valt nog veel te winnen, merkt hij op. “Denk bijvoorbeeld aan scherpere afspraken met leveranciers.”

Modint, ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel, kan zich ook vinden in de beoogde fusie. Wel heeft het in een brief aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) haar zorgen geuit over de vergoedingen die beide retailserviceorganisaties vragen voor hun dienstverlening. “We gaan ervan uit dat de voorgenomen fusie van Euretco en Intres bijdraagt aan voldoende schaalvoordelen om deze trend om te buigen”, verklaart Modint op zijn website. Modint hoopt dat op die manier leveranciers ook hun eventueel noodzakelijke prijsverhogingen kunnen beperken. “Dit heeft een gunstig effect op alle schakels in de keten, inclusief de consument”, aldus Modint.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!