Specifieke boodschap op product helpt consument

De productkeuze van consumenten wordt beïnvloed door de informatie die zij te zien krijgen. Dat concludeert Mirjam van Ginkel in haar proefschrift 'De invloed van abstracte versus concrete productboodschappen op besluitvormingsprocessen van consumenten'.

De beschikbare informatie bepaalt hoeverre consumenten nadenken over waarom ze voor een bepaald product kiezen. Van Ginkel onderzocht communicatieboodschappen op internet als gecombineerd communicatie- en verkoopkanaa. Zel promoveert op 20 maart aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Adverteren en verkoop komen online samen. Het specificeren van communicatieboodschappen met een concreet productvoorbeeld helpt consumenten hun doelen te vertalen naar de juiste productkeuze, meent de onderzoekster. Wordteen communicatieboodschap echter wordt gespecificeerd met meerdere productvoorbeelden, dan heeft dit een neveneffect. Consumenten beginnen direct met het vergelijken van producten zonder vooraf nog na te denken over waarom ze dit product willen kopen.

Door de toename van consumer-to-consumer interacties op sociale netwerken is het juist belangrijk dat consumenten niet alleen aangeven wat ze kopen, maar ook waarom ze het kopen, stelt de wetenschapster. Dit is vooral belangrijk in publieke debatten over bijvoorbeeld obesitas, maar het is ook relevant voor andere segmenten die te maken hebben met het toenemende belang van sociale netwerken. Door abstracte communicatieboodschappen te concretiseren met één specifiek productvoorbeeld kunnen consumenten worden geholpen om de juiste beslissing te nemen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!