Amazon onder vuur in Engeland

De Britse tak van internetgigant Amazon ligt onder vuur omdat het geen vennootschapsbelasting heeft betaald. De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek gestart in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en Luxemburg.

Amazon liet in 2010 en 2011 zijn omzet direct naar een Luxemburgse vennootschap lopen, waar het veel minder belasting af hoefde te dragen. Het Europese hoofdkantoor werd al in 2006 Engeland naar Luxemburg verhuisd omdat Amazon verwachtte dat dit ‘de belastingdruk ten goede zou komen’, zei het bedrijf in 2007.

De Britse tak van Amazon boekte in 2010 een omzet van ongeveer 2,8 miljard pond en een winst van 125 miljoen pond, aldus belastingexpert Richard Murphy. Aan vennootschapsbelasting zou het bedrijf 35 miljoen pond kwijt zijn geweest, schat Murphy.

“De Britse overheid moet aangespoord worden om het belastingsysteem te veranderen, zodat het kan concurreren met andere Europese landen”, meent Emma Boon van TaxPayer’s Alliance. “Op die manier hebben bedrijven als Amazon geen reden om hun hoofdkantoor in Luxemburg te vestigen”, aldus Boon.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!