Ondanks een forse daling in het aantal diefstallen wordt bij de helft van de miljoen verkochte nieuwe fietsen een te dure verzekering gesleten. “Het is onbegrijpelijk dat de polissen niet in de pas lopen met de daling van het aantal gestolen fietsen”, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.
In 2004 werden er nog zo’n 965 duizend fietsen gestolen, terwijl in 2011 nog maar 450 duizend tweewielers ontvreemd zijn, zo blijkt uit cijfers van het Centrum Fietsdiefstal. De daling wordt veroorzaakt door het unieke framenummer dat iedere fiets van Nederlandse makelij sinds 2005 meekrijgt. “Daardoor is het moeilijker om gestolen tweewielers door te verkopen”, licht Mojgan Yavari toe, projectleider aanpak fietsdiefstal van het Centrum Fietsdiefstal. “Ook kunnen politieagenten fietsen beter controleren.”
Ook de Fietsersbond is ontstemd over het uitblijven van premiedalingen. “Dat is geen goede zaak”, aldus een woordvoerder. “Nog vreemder is het dat verzekeraars premies voor een verzekering van een e-bike hoog houden. Ze koppelen dit aan de diefstal van gewone fietsen, terwijl mensen juist veel zuiniger zijn met hun e-bikes.”
Verzekeraar ENRA, één van de grootste spelers op de markt, reageert verbaasd op de mening van de organisaties. “Het risico op fietsdiefstal is niet kleiner geworden”, zegt directeur Henk van den Berg. “Het aantal geregistreerde diefstallen is misschien afgenomen, maar niet iedereen in Nederland doet meer aangifte.” De premies kunnen bovendien niet omlaag omdat er meer geclaimd wordt voor schade aan de fiets, aldus Van den Berg.
‘Verzekeringspolis voor fietsen te duur’
Gepubliceerd op 26 april 2012 om 00:00
Reacties 0