Hoewel Nederland sterk is in multchanneling, begeeft het land zich op verschillende aspecten in e-commerce in de Europese middenmoot. Op onderdelen als mobile commerce, integratie van social media, productaanbevelingen en internationalisering scoort Nederland onder gemiddeld.
Dit concludeert Deloitte in het rapport European eCommerce Assesment 2012, waarin het accountantskantoor de volwassenheid meet van de tweehonderd grootste webshops van retailers Zweden, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Turkije.
Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de ‘volwassenheid’ van e-commerce tussen de verschillende landen en segmenten. Noord-Europa wordt vaak beschouwd als het meest volwassen in e-commerce vanwege het grote percentage kopers online. In het onderzoek komt juist naar voren dat Zuid-Europese landen beter scoren als het gaat om mogelijkheden en service die de online consument geboden wordt.
Italië is leider in de modebranche. Grote modemerken profileren zich hier volgens het onderzoek sterk met internationale levering, zichtbaarheid op modeblogs en in digitale magazines en integratie met sociale media. De modebranche kan volgens Deloitte echter nog veel leren van het gebruik van productaanbevelingen zoals in de consumentenelektronica en de zoekmogelijkheden (op bijvoorbeeld kleur of merk) die warenhuizen online bieden.
Deloitte ziet voor Nederlandse online retailers groeipotentie middels tactieken die in het buitenland al succes hebben geoogst. “Retailers kunnen beschikbare data van klanten, zoals transacties, locatie en online gedrag beter benutten om gerichte aanbiedingen te doen. De bereidheid van klanten om in te gaan op gepersonaliseerde aanbiedingen is namelijk significant hoger,” zo vertelt Van de Hoef.
Nederlandse retailers lopen met name binnen de markt van consumentenelektronica voor op het gebied van multichanneling,” vertelt Raoul van de Hoef, e-commerce expert bij Deloitte. “De top elektronica retailers in Nederland bieden allemaal de mogelijkheid om producten online te kopen of te reserveren en op te halen in de fysieke winkel. De korte afstanden en goede logistiek van ons land spelen hier een belangrijke rol.”
'Nederlandse webwinkels laten kansen liggen'
Gepubliceerd op 9 mei 2012 om 00:00
Reacties 0