‘E-readers straks niets meer waard’

Tablets hebben een averechts effect op de e-boekenmarkt. Dat zegt Kelly Gallagher, vice-president van onderzoeksbureau Bowker. Het aantal lezers van e-boeken dat voor een tablet kiest, ligt momenteel op 25 procent. Zo zou de Kindle Fire, de relatief goedkope tablet, een aantrekkelijke variant zijn op e-readers als de Kindle en de Nook.

“Een tablet is multi-functioneel, in tegenstelling tot een e-reader”, zegt Gallagher. “Mensen die op een tablet lezen, worden vaak afgeleid door inkomende e-mails of omdat ze op internet naar iets zoeken.” Volgens Gallagher wordt het lezen hierdoor vertraagd en gaan er gemiddeld veel minder boeken doorheen. “Er worden dus fors minder boeken verkocht.”

Gallagher verwacht dat er in de toekomst nog weinig ruimte op de markt is voor e-readers. “E-reader verkopers zijn genoodzaakt de prijzen naar beneden te gooien. Uiteindelijk zal een dergelijk apparaat niets meer waard zijn.” De vice-president verwacht dat de e-readers Nook en Kindle nog dit jaar gratis worden weggegeven in combinatie met andere producten.

Momenteel wordt de Kindle van Amazon nog het meest gebruikt om op te lezen, gevolgd door de Nook van Barnes & Noble. De tablets van Android maken een forse opmars in de e-boekenmarkt. Zestien procent van de lezers van e-boeken gebruikt een tablet van Android, tegenover zes procent in december 2011. Het marktaandeel van de iPad daalde in deze drie maanden met drie procent, tot tien procent in februari 2012.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!