Omzetstijging detailhandel in maart

In maart 2012 steeg de omzet in de detailhandel met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen waren 2,7 procent hoger, terwijl het volume kromp met 0,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het koopdagenpatroon was afgelopen maart gunstig in vergelijking met dezelfde maand in 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet en het volume wordt geschat op bijna drie procent.

De omzet van non food winkels was ongeveer een procent hoger dan in 2011. Dat is volgens het CBS volledig toe te schrijven aan prijsstijgingen. Winkels inconsumentenelektronica en vooral bovenkledingwinkels noteerden de grootste omzettoename.

Voor winkels in woninginrichtingartikelen en doe-het-zelfwinkels was de omzet, net als voorgaande maanden, lager. Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetgroei van bijna vijf procent. Het volume was ruim twee procent groter. Vooral supermarkten realiseerden in maart meer omzet.

Postorderbedrijven en webwinkels zagen een omzetstijging van ongeveer twee procent. Door hogere prijzen boekten tankstations een omzetgroei van bijna een procent.

In het eerste kwartaal van 2012 kwam de omzet van de detailhandel ruim een procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename wordt volgens het CBS volledig veroorzaakt door een hogere omzet van foodwinkels, in het bijzonder supermarkten. Bij non foodwinkels was de omzetgroei in maart te laag om een omzetdaling in het eerste kwartaal te voorkomen.

Een overzicht van de omzetontwikkeling in de detailhandel van 2009 tot en met het eerste kwartaal in 2012 vindt u terug op onze Facebook-pagina.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!