Elektronicabranche in zwaar weer

De elektronicabranche verliest de komende twee jaar driehonderd miljoen euro door de bezuinigingsmaatregelen. Dat voorspelt het Economisch Bureau van de ING. De elektronicabranche zou te maken krijgen met een jaarlijkse daling van 2,5 tot drie procent. Het afgelopen jaar kromp de branche al met 2,8 procent (CBS) tot vijftien procent (GfK).

De ING schrijft dat ‘de toch al zo geplaagde non-food detailhandel het wederom voor de kiezen krijgt’, waarbij vooral de elektronicasector flink wat te verduren heeft. De branche had nu al te maken met een dalende koopkracht en een negatief consumentenvertrouwen, maar door de bezuinigingsmaatregelen van de regering en de btw-verhoging ziet ook de toekomst er voor de branche niet rooskleurig uit. “Toch kunnen elektronicawinkels op zeer korte termijn nog enigszins hun slag slaan.” De ING doelt daarmee op de uitbetaling van vakantiegeld in mei, de grote sportevenementen in de zomer en de btw-verhoging per 1 oktober. Nog voor die datum moet de elektronicabranche consumenten verleiden tot een aankoop.

De economen noemen daarnaast de stijging van het aantal faillissementen zorgwekkend. Winkeliers hebben door de crisis van de afgelopen jaren weinig reserves en zijn niet bestand tegen de klappen. De bank meent daarnaast dat de opkomst van online shoppen veel fysieke retailers de das om doet. “Het traditionele verdienmodel staat door de combinatie van professionele webshops, online prijstransparantie en een zwakke economie sterk onder druk.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!